Klima Nasıl Soğutur? Nasıl Isıtır?

Klima Nasıl Soğutur? Nasıl Isıtır?

Klima Nasıl Isıtır?

Genelde Heat Pump yani ısı pompası olan klimalarda ısıtma işlevi olur. Bu tür klimalar elektrik enerjisini direk ısıya çevirmek yerine dışarıdan ısıyı içeri taşır ve ortamı bu şekilde ısıtır. Heat Pump özelliği olan klimalar soğutmayı yaptığı gibi ısıtmayı da yine gazı yoğunlaştırarak ve buharlaştırarak yapmaktadır. Isıtma için; dış üniteden geçen gaz buharlaşarak dışarıdan ısıyı emer ve iç üniteye ulaştığında yoğunlaşarak emdiği ısıyı ısıtılması istenen ortama bırakır, ısıtmayı bu şekilde gerçekleştirir.
Klimalar dış ve iç hava sıcaklığına göre ısıtmayı iyi veya orta derecede yapar. Dış ortam sıcaklığı yükseldikçe klimanın performansı her zaman daha düşük olur.

Klima Nasıl Soğutur?

Klima gazın buharlaşması ve yoğunlaşmasından faydalanarak ortamdaki ısıyı dışarı atar. Split klimalarda iç ünite içinden geçen gaz ortamdaki ısıyı emer ve buharlaşır. Bu işlev sayesinde ortam soğur. Buharlaşan gaz dış üniteye geldiğinde yoğuşur ve emilen ısıyı dışarı gönderir. Bu işlev sağlanırken sadece iç ve dış ünitedeki fan motorları aynı zamanda gazın içinde dolaşıma yardımcı olan kompresör elektrik tüketimi yapar.
Klimalar günümüzde ısıtmadan çok soğutmada kullanılmaktadır. Her iki işlev için kullanan tüketiciler de bulunmaktadır.

Yorumlar