Klimayı Kim İcat Etmiştir?klimayı kim icat etti?





Willis Haviland Carrier, 26 Kasım 1876 tarihinde Amerika'nın New York eyaletinde hayata gözlerini açtı. 1901 yılında Cornell Üniversitesi'nin Elektirk Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Okulu bitirdikten sonra Buffalo Forge Company'de işe girdi.
İşe girdikten 6 ay sonra ArGe (Araştırma Geliştirme) laboratuvarının başına getirildi. Burda klimalar üzerine çalışmalarına başlayan Willis Haviland Carrier, 17 Temmuz 1902 tarihinde Dünya'nın ilk klimasını tasarladı.
Willis Haviland Carrier tarafından geliştirilen klima, içerisinde bulunan bir fan aracılığıyla havayı içine çekiyor daha sonra püskürterek soğutuyordu. Havayı, saflığını bozan tüm maddelerden arındırmak için cihaz içerisinde su dolaşımı yapılıyordu. Su yeniden dolaşıma girerken, içeride işlenen hava klimadan dışarı aktarılıyordu.
Dünya'nın ilk modern klimasını geliştiren Willis Haviland Carrier, 1906 yılının başlarında geliştirdiği klimanın patent belgesini aldı. 1915 yılında birkaç arkadaşıyla beraber Carrier Mühendislik şirketini kurdu ve başkanlık görevini üstlendi. İlk kurulduğu yıllarda sadece fabrikalar için klimalar üreten şirket daha sonra evler için de klima üretimine başladı. 1939 yılında daha çok kuruma hizmet vermeye başlayan şirket , tüm Dünya tarafından tanındı.
Willis Haviland Carrier, 7 Ekim 1950 tarihinde Amerika'da kalp yetmezliğinden dolayı hayatınıkaybetti.

Yorumlar